POSTUP KRESLENÍ KRASLIC

02.12.2012 11:31

Jak se dělají kraslice.

Vnorovské kraslice jsou typické pro tuto obec a známé všude kde se vyskytnou. Jsou jedinečné vzorem a barvamy. Je to čtyřbarevná vosková batika. Bohužel, už je jen pár starých maléreček, které malují tak krásná vajíčka. U nich se říká malování čárat.

Jak na to. Základem je mít trpělivost, představivost, vzorek a pevné ruce. Dále bílé vyfouklé skořápky, kahánek, stužku na malování barvy a vosk.

Bílé skořápky

Vajička propíchnout s co nejmenší dirkou a vyfouknout. Musí být dokonale odmaštěné, aby barva dobře chytala. Omyjí se v octové vodě s přidáním jaru. Moc nedrhnout a důkladně osušit. Dírky po vyfouknutí zalepit voskem.

Kahánek

Stojánek ze dřeva asi 12 – 15 cm vysoký. Nahoru se připevní ohnutá lžíce do z vodorovně. Pod lžíci se dává svíčka, nebo olejový, lihový kahánek. Stačí ale jen svíčka v kelímku - čajová.

Stužka

Je to v podstatě to, čím se maluje. Originál je tyčka, která má na konci trubičku s velmi malým průměrem. Dá se nahradit špendlíkem a možná trubičkovým perem. Ale asi to není ono. Ty trubičky dělá vždy někdo z obce ztočením měděných plíšků.

Barvy

Malérečky používaly specielní anilinové barvy. Žlutou, červenou a černou. Dá se zase s horším výsledkem použít barvy na vajíčka (dobré) nebo barvy na moření. Postupuje se od nejsvětlejší, žluté, přes červenou k černé. Vajíčka se v barvách máčejí. Barva se připraví v kastrolcích a musí být jen vlažná, aby se nanesený vosk nerozpustil.

Vosk

Míchá se včelý vosk a parafinem v poměru 1 : 1. Oboje se dá koupit.

 

Postup

Po přípravě skořápek (výdutků) si je naskládáme nejlépe do obalů od vajíček. Do lžíce na kahánku dáme vosk v poměru a pod lžíci svíčku. Ta by měla být tak vysoko, aby jen tak tak hřála vosk k tekutosti. Stužku namáčíme do vosku a malujeme s ní na skořápku vzorek. Je dobré mít vzorek již předem nakreslený jako vzor, kde je i barevné provedení ploch. Ne na vajíčkách, na papíře.

Podle vybraného vzoru se nanáší na celé vajíčko základní vrstva vosku. Všude tam, kde má vajíčko zůstat bílé. Jsou to hlavně obrysy vzorků a drobné detaily. Když je vše nanesené, namočí se vajíčko do žluté barvy. V barvě se vajíčko otáčí, aby barva byla všude pravidelně. Nechá se po vyjmutí pořádně oschnout. Potom se nanáší vosk na místa a plochy, kde má zůstat barva žlutá. Po dokončení se vajíčko opět dá do barvy červené a barvení je stejné jako u žluté. Vajíčka se nechají znovu oschnout. Stále využíváme k odkládání vajíček obal od vajec. Po oschnutí se nanese vosk na místa, kde má zůstat barva červená. Dříve se vajíčka máčela do barvy černé. Dnes už se plochy s černou barvou natírají černou tuší. Jsou to v podstatě místa, kde není žádný vosk.

Poslední práce je setření vosku. Malérečky vosk rozehřívají nad svíčkou nebo i nad plynovým sporákem. Je to rychlejší. Opatrně nahřejí a vosk setřou rukou. Potom vajíčko na závěr vyleští hadříkem. Vosk z ruky dávají zpět do lžíce. Vosk je potom trochu špinaví a je lépe vidět na skořápce.

No a máte li dost trpělivosti a šikovnosti, vyloupnou se vám krásně malované kraslice.

Tak hodně úspěchů v malování.